13.6.2013

Equality, eh?

Tänään haluan avautuu asiasta, joka on ärsyttäny minuu pitkään. Naiset, jotka haluu olla tasa-arvoisia miesten kanssa mutta jotka kuitenkin vaatii erityiskohtelua miehiltä. Miehen pitää esim. maksaa leffaliput/illalliset/tms., avata naiselle ovi, ja pitää muistaa, että naistahan ei saa lyödä. Mitä vittua oikeesti? Oven avaaminen ja treffien maksaminen voi toki olla ihan kohteliaita eleitä, mutta ei sen pitäs tapahtuu sen takia, että toinen on mies ja toinen nainen. Ite avaan kyllä ovia ihan kaikille, mut en oota erityisesti kenenkään avaavan niitä itelleni. En myöskään oo koskaan olettanu miespuolisen seuralaisen maksavan mitään miun osuuksia. Toisinaan joku on saattanut tarjoutua maksamaan, ja sillon oon joko kohteliaasti kieltäytyny tai sit lupautunu ite maksamaan seuraavalla kerralla (jos on ollu varmaa, että seuraavaa kertaa ees tulee).

Ja mitä lyömiseen tulee, niin kyllä miesten tulisi saada vetää naisia turpaan ihan samalla tavalla kuin muita miehiäkin. (Tekis aika monelle kyllä hyvää, sanonpahan vaan.) No okei, en tietenkään oikeesti kannata väkivaltaa, mut ei miusta oo yhtään pahempi asia, jos mies lyö naista kuin toista miestä.

Nää nyt oli hyvin simppeleitä esimerkkejä, jotka on noussu ihan omasta arjestani tässä viime aikoina mietityttämään pientä mieltäni. Välillä suututtaa olla fyysisesti nainen, koska jotkut sukupuoleni edustajat vaan ovat tollasia typeryksiä, jotka olettaa miesten kohtelevan niitä kuin prinsessoja.

Tässä yhteydessä voisin puhuu myös feminismistä ja siitä, miten niin monet ymmärtää sen väärin. Ei, feminismin tarkotus ei oo nostaa naisia miesten yläpuolelle tai mitenkään huonontaa miesten asemaa. Ei, feministit eivät ole pelkästään naisia eivätkä etenkään miehiä vihaavia lesboja. Asiahan on niin, että:

lähde
Minuu ärsyttää myös se, miten feminismi oikeesti liitetään naisten ylistämiseen ja miesten alistamiseen ja niihin muutaman vuosikymmenen takaisiin miesvihaisiin lesboradikaalifeministeihin. Tän takia en oo koskaan käyttäny itsestäni nimitystä "feministi", koska se ymmärretään niin väärin. Feminismin tarkotuksena on vain saada parantaa naisten asemaa ja saada naisille samat oikeudet kuin miehillekin. Totta on, että se keskittyy vain naisiin koska ei yksi liike voi pystyä kaikken, eikä se toimi mitenkään miehiä vastaan.

"A feminist is anyone who recognizes the equality and full humanity of women and men", on Gloria Steinem sanonut. Mutta miksi puhutaan edes feminismistä, josta sanana huokuu selvästi pelkkä naiseus? Miksei voitaisi puhua vaikka  ekvivalismista tai ylipäätään jostain selvästi tasa-arvoon viittaavasta? Toivon suuresti, että sukupuolineutralisoituvassa yhteiskunnassa toikin sana ja asia muutettais. Ois yksi yhteinen ekvivalismi,  joka tähtäis kaikkien sukupuolien asemien parantamiseen ja tasa-arvoistamiseen. Muutenkin ne ihmiset, jotka eivät selvästi kuulu miehiin eivätkä naisiin, liian usein unohdetaan tasa-arvokeskusteluista. Miun mielestä tasa-arvo kuulus kaikille.

lähde
Pahoittelen, jos jonkun mielestä tekstiä tuli liikaa, vaikka yritin kirjottaa hyvin tiivistetysti.


Today I want to talk about something that's been pissing me off for long time. Women that want to be equal to men but who still demand special treatment from men. Man has to, for example, pay for the movie tickets/dinner/etc, open the door for woman, and you should remember never to hit a woman. Seriously, what the fuck? Opening the door and paying for the date can, of course, be polite gestures, but it shouldn't happen because one is man and other is woman. I open doors for everybody, and I don't really expect anyone to open them for me. Also I've never expected a male date to pay my share. Sometimes somebody may have offered to pay, and then I've either declined or promised to pay next time (if it's been sure there'll even be a next time).

And when it comes to hitting, men should be able to smash women's faces in just like other men's too. (I think it would do good for some, just saying.) Allright, of course not do I really support violence, but I don't think it's any worse for man to hit a woman than another man. 

These were pretty simple examples that has risen from my own everyday life and made me think. Sometimes it makes me angry that I'm physically a woman, because some representatives of my gender are such dumb-asses that expect men to treat them like princesses.

Here I could talk a bit about feminism too and about how many people misunderstand the point of the whole movement. No, the point of feminism isn't to raise women above men or make men's position worse. No, all the feminists aren't women and especially not men-hating lesbians. Thing is, that "feminism is the radical notion that women are people".

It aggravates me how feminism is associated with praising women and oppressing men and those men-hating radical lesbian feminists from the 70s and 80s. This is way I've never called myself a "feminist", because people understand it so wrong. The point of feminism is to make women's position better and get women the same rights than men. It is true that it concentrates only on women because one movement cannot fix all, but it really doesn't work against men.

"A feminist is anyone that recognizes the equality and full humanity of women", has Gloria Steinem said. But why do we even use the word "feminism" that refers to only women? Why couldn't we use the word "equalism" or something that clearly refers to equality? I really hope that word and whole thing would be changed in this society becoming more gender neutral anyway. There would be one equalism for all that would triy to make every gender's position better and equal. The people that aren't clearly men or women are too often forgotten from the equality conversations. I think equality resides to all.

I'm sorry, if someone thinks here's too much text, though  I tried to write very condensedly. 

2 kommenttia:

  1. Ekvalismi on jo termi, ja syy miksi se ei korvaa feminismiä on se, että ne on eri asioita. Feminismi ajaa pelkästään naisten asioita ja pyrkii siihen, että naisilla on samat oikeudet kuin miehillä, mutta ei samoja velvotteita, tahi että miehillä olisi samat oikeudet kuin naisilla. Ekvalismi taasen ajaa tasa-arvoa, ihan noin muutenkin kuin vain sukupuolten välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, en tiennytkään, että ekvivalismi on jo olemassa. Mutta kannatan sitä joka tapauksessa enemmän kuin feminismiä.

      Poista